zondag 20 juli 2014

Connie Willis, Zwarte Winter

Gelezen naar aanleiding van een discussie op Quora.com over wat te doen wanneer je onvoorbereid ergens in Engeland in 1500 terecht zou komen (grofweg de helft van de discussiedeelnemers dacht binnen enkele dagen dood te zijn, de rest was van plan de wereldgeschiedenis te gaan veranderen). In één van de bijdragen werd dit boek geprezen als een perfecte illustratie van een dergelijke situatie.

Dat blijkt niet echt het geval te zijn. Zwarte Winter is een SF-tijdreis verhaal waarin in een niet al te verre toekomst tijdreizen mogelijk is en in Oxford door de sectie Geschiedenis een medewerkster naar de 14e eeuw wordt gestuurd. Door een noodlottige reeks van gebeurtenissen gaat er wat fout en komt de vrouw in kwestie niet in 1320 maar in 1348 terecht: in de winter, in een arm dorp en vlak na haar aankomst breekt de pest uit.

De vrouw is goed voorbereid - ze is middeleeuwen-expert, ze is ingeënt tegen de pest en heeft een ingebouwde vertaalcomputer die haar in staat stelt vrijwel probleemloos met de middeleeuwers te communiceren. Met de these op Quora.com heeft het dus allemaal niet zoveel te maken.

Met name door de indrukwekkende pest-episode (het hele dorp gaat eraan) is het een boek dat je niet snel zult vergeten maar verder wordt de lezer behoorlijk op de proef gesteld, ik heb diverse keren op het punt gestaan het weg te leggen. Het duurt meer dan 300 pagina's voordat het verhaal echt begint (terwijl dan allang duidelijk is waar het heen gaat) en het merendeel van de bijpersonages en de secundaire verhaallijnen had probleemloos geschrapt kunnen worden, zeker in de episodes die in het moderne Oxford spelen. Ook in de dialogen en monologen toont Willis zich bepaald geen meester van de eenvoud, allerlei zaken worden eindeloos herhaald en uitgesponnen. 

Wel jammer, het lijkt nu alsof er 500 pagina's gevuld moesten worden terwijl de schrijfster eigenlijk maar stof had voor 200. Met een andere opzet (met name een langere episode in de middeleeuwen) had er meer in gezeten.

Connie Willis (1945) op Wikipedia

Uitgave: Sijthoff 2011 (derde druk, eerste druk in 1996), vertaling: Tom van Son, Oorspronkelijk titel: Doomsday Book, 1992.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten