zondag 27 juli 2014

Ballard, de wind van nergens

'De wind van nergens' is de eerste van de 4 aardse rampenboeken die Ballard in de eerste helft van jaren 60 geschreven heeft. De ramp in dit boek is een wereldwijde storm die steeds verder in kracht toeneemt en uiteindelijke de menselijke beschaving volledig verwoest.

In een ensemble-vertelling worden enkele militaire en overheidsfiguren gevolgd, in het Middellandse zee gebied en in Engeland. De meesten halen het eind niet.

Het verhaal speelt zich af in een niet gespecificeerde toekomst maar van veel SF-elementen is geen sprake. Maatschappelijk lijkt er sprake te zijn van een grootschalige overheidsbureaucratie, een dito leger en een Angelsaksische hegemonie (kortom: de jaren 50-60).

Maar het wordt allemaal niet erg uitgewerkt en ook de oorzaak van de megastormen blijft vaag. Aan het eind slaat het verhaal wat op hol (met de krankzinnige industrieel in z'n pyramide en ook het 'goede eind' is wat maf, gezien de totale verwoesting van de aarde). Ballard moest waarschijnlijk wat op gang komen want het niveau van Brandende Wereld en De Verdronken Aarde wordt niet gehaald.

J.G. Ballard (1930-2009) op Wikipedia

Uitgave: A.J. Luitingh, ? (Tijgerpocket nr. 129), vertaling: M. Vellema, Oorspronkelijk titel: The Wind from nowhere, 1961. Slordige uitgave: veel zetfouten. Staat geen jaar van uitgave vermeldt, vermoedelijk 1968.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten