donderdag 19 juni 2014

Jan Wolkers, Dagboek 1971

Wolkers heeft een jaar of tien dagboeken bijgehouden (van eind jaren 60 tot begin jaren 80, hij stopte toen zijn tweeling werd geboren). Volgens de inleiding van Karina Wolkers in Dagboek 1971 was het nooit de bedoeling dat ze gepubliceerd zouden worden en zijzelf had, voordat in 2005 besloten werd tot publicatie, ze nooit ingezien. 

Hoewel dat eigenlijk niet zijn bedoeling was is nog bij zijn leven begonnen met de publicatie van de dagboeken. In 2005 verschenen Dagboek 1969 en Dagboek 1974. Inmiddels zijn er 8 verschenen.

1971 was voor Wolkers het jaar van Rottumerplaat. Het verblijf daar komt niet voor in deze dagboeken. Het dagboek dat hij op Rottumerplaat heeft geschreven is als apart boek uitgegeven en wordt elders op dit blog besproken.

Maar voor de lezers van Dagboek 1971 is het toch wat teleurstellend dat het hoogtepunt van het jaar niet is beschreven. En verder valt deze editie sowieso wat tegen. Het is allemaal erg summier en opsommerig en afgaande op de enorme hoeveelheid activiteiten die (kort) beschreven worden zal er wel niet veel tijd geweest zijn voor het dagboek.

Verder opmerkelijk veel medicijngebruik voor o.a. astma, ontstekingen en slaapproblemen, geklaag daarover en een ranzige bedscène met Jan, Karina en hond. Wel heel eerlijk maar als ik Karina was geweest had ik het eruit gelaten.

Jan Wolkers (1925-2007) op Wikipedia

Uitgave: De Bezige Bij, 2014, met een inleiding van Karina Wolkers. De fotograaf van de foto op de voorkant is onbekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten