woensdag 18 juni 2014

Robert Sheckley, de Statusplaneet

In verre toekomst worden misdadigers verbannen naar Omega, een nog maar net leefbare planeet op grote afstand van de aarde. Voordat ze op de planeet worden losgelaten wordt hun geheugen gewist.


Op Omega blijkt zich een cultuur te hebben ontwikkeld die het kwade tot norm heeft gesteld, inclusief bijpassende cultus en filosofie.



Hoofdpersoon Will Barrent wordt op Omega gedropt, weet zich daar aardig te redden, leert langzaam de nieuwe mores kennen, klimt hogerop en komt dan in aanraking met een verzetsbeweging die terug naar de aarde wil. 



Het lukt hem terug te keren naar de aarde en daar blijkt een hyper egalitaire cultuur te heersen die niet zozeer misdadigers alswel iedereen die ook maar enigszins afwijkt van de norm naar Omega stuurt.



Redelijk fraaie roman die wel iets dieper uitgewerkt had kunnen worden. Science Fiction uit de jaren 50-60 is vaak kort van stof, zo ook dit boek (190 pagina's) maar bij complexe verhalen die zich ook nog eens op geheel verschillende levels afspelen kan een kleine 200 pagina's wel eens wat aan de korte kant zijn.


Robert Sheckley (1928-2005) op Wikipedia (Eng)

Uitgave: Bruna, 1971 (Bruna Science Fiction nr. 5), vertaling: E.F. Leonard, omslagtekening: Rinke Doornekamp, oorspronkelijk titel: The Status Civilization (1960)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten