zondag 15 juni 2014

James Webb, Vuurvelden

Veelgeprezen Vietnam-roman van veteraan James Webb die later politicus werd.


Het boek beschrijft de oorlog op het niveau van een mariniers-peloton en speelt zich grotendeels in Vietnam af, in de omgeving van Da Nang. Een deel van de roman speelt in de VS en op een Amerikaanse basis op Okinawa in Japan.



Het verhaal, verteld vanuit het perspectief van diverse leden van het peloton, is somber, rauw en plastisch en liefhebbers van een happy end kunnen maar beter niet aan het boek beginnen.



De roman is vrij expliciet a-politiek. De personages willen en kunnen zich niet bezighouden met zin, nut en rechtvaardiging van de oorlog, ze zijn alleen maar bezig met de alledaagse ellende en overleven. Het enige waar ze zich enigszins tegen verzetten is de demonisering die hun thuis ten deel valt.



Dat lijkt dan ook de impliciete boodschap of bedoeling van Webb: mogelijk is de Vietnamoorlog en de wijze waarop die gevoerd een grote fout geweest maar de gewone soldaten vallen die fouten niet aan te rekenen. 



Het boek is opgedragen aan de "100.000 mariniers die in Vietnam gesneuveld zijn of gewond zijn geraakt. En voor de anderen die bij hun thuiskomst alsnog slachtoffer zijn geworden."



James Webb op Wikipedia (Eng)

Uitgave: Meulenhoff, 2013, oorspronkelijk Nederlandse uitgave: 1980,  vertaling: Hendrik Jan Oolbekkink, in 2013 herzien door Gerrit-Jan van den Berg. Oorspronkelijke titel: Fields of Fire, 1978

Geen opmerkingen:

Een reactie posten